[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Tanskan Koneasemayhdistys DM&E täyttää 50 vuotta

Yhdistys perustettiin Nyköpingin kaupungissa Falsterin saarella 15. maaliskuuta 1963. Valtakunnalllisen yhdistyksen toiminta perustui 14. alueellisen koneasemayhdistyksen yhteistyöhön. Ammattimainen koneasematoiminta alkoi Tanskassa jo 1950-luvun alussa useimmiten yhden miehen yrityksenä.

Vuosikymmenien saatossa monista koneasemista on tullut varsin suuria yrityksiä, enimmillään jopa yli 100 henkilöä työllistäviä. Tyypillinen koneasema on kuitenkin edelleen pieni muutaman henkilön perheyritys. Mahtavinkin koneasema oli alussa yhden miehen yritys. Suurin toimiala on maatalous, monilla koneasemilla on myös mittavaa muuta urakointia esimerkiksi maansiirtotyöt, lokapalvelut ja ympäristötyöt. Viime aikoina maatalouden rakennemuutoksen vuoksi koneasemat ovat tehneet kasvavassa määrin maatalouden peltoviljelyn kokonaishoitosopimuksia, jotka kattavat kaikki peltoviljelytyöt, jolloin asiakas voi keskittyä täysipainoisesti kotieläintuotannon töihin. Kokonaishoitosopimukset ovat tulevaisuuden toimintatapa Tanskassa.

Tanskan valtakunnallisen koneasemayhdistyksen jäsenmäärää on ollut viime vuosina noin 600. Vuoden 2013 alussa jäsenmäärä kasvoi 100:lla yrityksellä, koska Metsäurakoitsijoiden yhdistys liittyi koneasemayhdistykseen eli tällä hetkellä jäsenyrityksiä on 700. Yhdistyksen pääkonttori on Vejlen kaupungissa, jossa on toistakymmentä henkilöä töissä palvelemassa koneasemayrittäjiä eri tavoilla esimerkiksi edistämällä alan tavoitteita yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, tarjoamalla neuvontaa ja koulutusta sekä ATK- ja vakuutuspalveluja. Niin Tanskassa kuin Suomessakin ehkäpä tärkein yhdistyksen rooli on toimia linkkinä, keskustelu- ja yhteistyökanavana kaukana toisistaan toimivien yrittäjien välillä. Vertaistuki on tässäkin asiassa suuri voimavara.

Koneasemayhdistys järjestää suuret merkkipäiväjuhlat, noin 600 kutsuvierasta on vahvistanut osallistumisensa tilaisuuteen. Merkkivuoden kunniaksi on julkaistu juhlakirja, joka kertoo sekä koko alan että yhdistyksen kehityksestä näiden 50. vuoden aikana.